01. júl 2024
Facebook
štvrtok, 27 jún 2024 21:00

Voľba ústavných sudcov sa bude zase opakovať, poslanci ani na druhý pokus nevybrali žiadneho z kandidátov

Written by 
Rate this item
(0 votes)

27.6.2024 (SITA.sk) - Poslanci parlamentu si opäť nezvolili dvoch nových sudcov ústavného súdu. Voľba sa bude musieť zopakovať. Poslanci parlamentu sa pokúšali nových dvoch členov zvoliť už minulý týždeň, avšak z navrhnutých kandidátov si nikoho nevybrali. Kandidátmi, ktorí splnili Ústavou SR požadované podmienky na výkon funkcie sudcu ústavného súdu, boli Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová. „Sudkyni Ústavného súdu SR Jane Laššákovej zanikla funkcia 30. septembra 2023. Národná rada SR navrhuje prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcu ústavného súdu, ktorých má vymenovať. V tomto prípade je potrebné zvoliť dvoch kandidátov," uvádza sa v materiáli.

Za sudcu ústavného súdu môže byť vymenovaný občan Slovenska, ktorý dosiahol vek aspoň 40 rokov, je bezúhonný, má vysokoškolské právnické vzdelanie a najmenej 15 rokov vykonával právnu prax. Jeho doterajší život a morálne vlastnosti taktiež musia byť zárukou, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne.


Viac k témam: voľba sudcov ústavného súdu
Zdroj: SITA.sk - Voľba ústavných sudcov sa bude zase opakovať, poslanci ani na druhý pokus nevybrali žiadneho z kandidátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 26 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner